Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı (2015)
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) tarafından Yenilikçi İstanbul Mali Destek Programı kapsamında desteklenen bu proje, İTÜNOVA Teknoloji A.Ş., Gıda Katkı ve Yardımcı Madde Sanayicileri Derneği (GIDAKAT), Polen Un ve Gıda Katkı Maddeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş., İstanbul İhracatçı Birlikleri ve Aroma Bursa Meyve Suları ve Gıda Sanayi A.Ş. proje ortakları ile “Doğal Katkılar Mükemmeliyet Merkezi” nin kurulması için desteklenmiştir. Proje desteği Eylül 2015’te başlamış olup 1 yıl süreyle devam edecektir. Bu tarihten sonra merkez tarafından verilecek hizmetler ve proje ortaklarının destekleriyle araştırma, geliştirme ve uygulama faaliyetleri hız kazanarak devam edecektir.
Projenin Amaçları
- Gıda sektörünün önemli bileşenlerinden olan katkı maddesi ve yardımcı maddelerin üretilmesi için gerekli araştırma ve geliştirme faaliyetlerini sürdürecek bir mükemmeliyet merkezi kurulması
- Ülkemizde yetişen bitkisel kaynakların etkin bir şekilde kullanımının sağlanması
- İmha edilmek ya da hayvan yemi, gübre olarak kullanılmak zorunda olan gıda atıklarının ekonomik değeri yüksek, sağlıklı, çevreye dost, sürdürülebilir, doğal gıda bileşenlerine dönüştürülmesi
- Üretilen doğal, katma değeri yüksek bileşenlerin gıdalara eklenerek sağlıklı, inovatif gıdaların üretilmesi
- Yapılan çalışmalar ve elde edilen bilgilerle bilim dünyasına katkıda bulunulması
- Mükemmeliyet merkeziyle ihtiyaç duyulan sanayi ve üniversite işbirliğinin sağlanması
- Gıda üretim firmaları, özel olarak fonksiyonel gıda üreticileri, besin destekleri üreten firmalar ve tüketicilere doğal, sağlıklı yeni gıda ürünleri kazandırılması
Bu merkezle birlikte, ithal edilen katkı ve yardımcı maddelerin yerine doğal, sağlıklı ve ucuz olarak ülkemizde üretilen gıda bileşenlerinin ülkemizin ithalat miktarını azaltılması hatta zengin hammadde kaynağımızla ihracat payının arttırılması - Ülkemizdeki endüstriyel üretimin uluslararası piyasada rekabet eder duruma getirebilmesi
Projenin İştirakçileri
İTÜNOVA Teknoloji Transfer Ofisi, İstanbul Teknik Üniversitesi’nde geliştirilen akademik çalışmaları ve yeni teknolojileri, sanayinin ihtiyaçlarını karşılamak ve ülkemizin ulusal kalkınmasına katma değer sağlamak amacıyla sanayiye sunmaktadır. İTÜ’nün teknoloji transfer ara yüzü olarak hizmeti vermek amacıyla kurulan İTÜNOVA TTO, ‘bilgi’yi sanayi ile buluşturmayı ve ticarileştirmeyi hedeflemektedir.
Bilimsel ve teknolojik bilgiye ulaşmaya aracılık etmek, teknolojik bilgi üretmek, üretilen bilginin ticarileştirilmesini sağlamak ve teknoloji transferini ve girişimciliğini desteklemek amacıyla Şubat 2013 tarihinde kurulan İTÜNOVA Teknoloji A.Ş., TÜBİTAK’ın 1513 Çağrısı desteğiyle Ocak 2014 itibariyle İTÜNOVA TTO olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. İTÜ’nün ‘Teknoloji Transfer Ofisi’ olarak tanımlanan İTÜNOVA Teknoloji A.Ş.; İTÜ, İTÜ Vakfı ve İTÜ ARI Teknokent hissedarlığında, özellikle bir ‘şirket’ olarak konumlandırılmış olup hizmetlerini özel sektör standartlarında ve hızında sunmaktadır.
İTÜNOVA TTO’nun vizyonu; İTÜ’nün uluslararası ölçekte bilimsel ve teknolojik bilgi üretim kapasitesinin artırılması ve üretilen bilginin ticarileştirilerek topluma daha faydalı hale getirilmesidir. Misyonu ise bilimsel ve teknolojik bilgi üretim kapasitesinin akademi-sanayi işbirliği yolu ile artırılması ve bu bilgilere dayalı ortaya konan yeni teknolojilerin sanayiye sunulması, ulusal ve uluslararası fonlar aracılığıyla araştırmalara daha rahat bir hareket alanı sağlanması, üretilen bilginin korunması ve bu bilgiyi üretecek girişimcilere uygun platformlar oluşturulmasıdır.
1997 yılında kurulan Polen Gıda, un geliştirici, ekmekçilik ve pastacılık ürünleri konusunda uzmanlaşmış, sektöründe öncü firmalardan biri olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kurulduğu ilk günden itibaren müşterilerine sağladığı yüksek kalite ve hızlı hizmeti ile pastacılık ve ekmekçilik sektöründe sağlam adımlarla ilerleyen Polen Gıda, Asya, Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’da 50’den fazla ülkeye ürünlerini ulaştırarak Türkiye’yi temsil etmektedir. Dünya genelindeki yaygın bayi ağı ile ekmekçilik ve pastacılık ürünlerini pastane, hotel ve restoranlara sunarken, un geliştiricilerini uzman teknik satış kadrosu ile un üreticilerine ulaştırmaktadır.
Polen Gıda, bünyesinde bulundurduğu tamamı Gıda Mühendisi deneyimli satış ve teknik destek ekibiyle müşterilerine her konuda yardımcı olmakta ve tecrübelerini paylaşmaktadır. İstanbul Esenyurt’ta bulunan 13,000 m2’lik kapalı alanda üretim yapan Polen Gıda, uzman AR-GE ekibiyle sürekli yeni ürünler geliştirmekte ve tüketicilere özel çözümler sunmaktadır. Sürekli geliştirdiği teknik altyapısı ve yetkin personeliyle müşterilerine sunduğu teknik desteğin yanında, AR-GE ve demo merkezinde düzenlediği seminerler, eğitimler ve uygulama çalışmalarıyla bilgi birikimini üreticilere ulaştırmaktadır.
Gıda Katkı ve Yardımcı Madde Sanayicileri Derneği (GIDAKAT), Türkiye’de tüm gıda sanayii sektörüne yönelik olarak; her türlü mamul gıda maddesi üretiminde kullanılan katkı maddeleri, katkı maddeleri karışımları ve diğer yardımcı maddeleri üreten sanayiciler ile başka ülkelerde aynı veya benzer alanlarda faaliyet gösteren sanayicileri, yoksa Türkiye’deki şirketlerini, yoksa ortaklıklarını veya yetkili temsilciliklerini bir çatı altında toplayarak aralarındaki mesleki dayanışma, yardımlaşma ve işbirliğini geliştirmek, bilgi alışverişinde bulunmak, katkı ve yardımcı madde kullanıcıları ve son tüketiciler ile iletişim içerisinde bulunmak suretiyle onların bilgi edinmelerine, bu ürünleri tanıma ve kullanma faaliyetlerine yardımcı olmak amaçlarıyla 2000 yılı Ekim ayında 8 ayrı şirketin temsilcilerinden oluşan 11 kurucu üyenin teşebbüsüyle kurulmuştur.
Bugün 35 şirket temsilcisinden oluşan 37 üye ile faaliyetlerini sürdüren GIDAKAT, bu süreçte öncelikle gıda mevzuatındaki yasal gerekliliklere uyumu ön planda tutarak bu konuların yasal sorumlusu olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile uyumlu çalışmayı ve dayanışmayı ilke edinmiştir. Bu çerçevede, katkı maddelerine ait çıkartılan pek çok kodeks tebliğinin hazırlanma ve değişiklik aşamalarında aktif rol almış, yasa dışı üretim yapan bazı firmalarla mücadele ve mali konular için ilgili Bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar nezdinde gerekli girişimlerde bulunmuştur.
İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği 1963 yılında kurulmuştur. Türkiye genelinde İstanbul, Akdeniz, Karadeniz, Ege, Antalya ve Uludağ İhracatçıları Birlikleri olmak üzere 6 Genel Sekreterlik bünyesinde yer alan Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği`nin koordinatörlüğü, Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nce yürütülmektedir.
40 milyon tonun üzerinde yaş meyve sebze üreticisi olan Meyve Sebze Mamuller Sektörünün işlenmiş mamuller kısmında, artması beklenen ihracat tutarı, fabrikalarda 250.000 istihdamı, hammadde üreten çiftçiler ve tohum, gübre, ilaç gibi tüm yan sektörlerin birleşimi ile ülkemize 100% katma değer sağlayan sektördür. Meyve işleme sanayi istihdama, ülkenin ağaçlanmasına, sağlıklı beslenmeye ve net döviz girdisine büyük katkıda bulunmaktadır. Ancak üreticilerimizin yurt dışındaki rekabet gücünün düşük olması, var olan bu potansiyelin verimli olarak kullanılamamasına yol açmaktadır.
2023 yılında 4 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunan Meyve ve Sebze Mamulleri sektörünün, dünya ticaretindeki payının %2,1 olması hedeflenmektedir. Yaş meyve sebze sektörü ile ilgili olarak 2023 yılında, dünya ticaretindeki payını %8,2 ye yükseltmesi beklenmektedir. Birliğin tanıtım grubu, Narenciye Tanıtım Grubu olarak aktif olarak çalışmalarına devam etmektedir.
AROMA Bursa Meyve Suları ve Gıda Sanayi A.Ş., 1968 yılında Bursa’nın Gürsu ilçesinde yaklaşık 75.000 m² arazi üzerine kurulmuştur.
Çok ortaklı olarak kurulan şirkette, 1991 yılında Duruk Grubu çoğunluk hisseyi alarak yönetime geçmiştir. 1991 yılında başlayan yatırım hamlesi ile işlenen meyve miktarı her geçen gün arttırılarak, yılda 20.000 tondan 125.000 tona çıkarılmış ve Aroma ülkenin önde gelen meyve suyu dolum tesislerinden biri haline gelmiştir.
Meyve suyu, doğal kaynak suyu ve gazlı içecekler üreten AROMA Bursa Meyve Suları ve Gıda Sanayi A.Ş. geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Entegre Tesisinde yarı mamul (meyve konsantresi ve püresi) ve mamul üretimi mevcuttur.
Aroma, %100 meyve suyu ile nektarlarını Aroma ve Meyöz, meyveli içeceklerini Aroma Tropical ve Aroma Active Gün Boyu, gazlı içeceklerini Aroma, doğal mineralli gazlı içeceklerini Aroma ve limonatayı Aroma markalarıyla piyasaya sunmaktadır.
Aroma, Aroma Ömer Duruk Doğal Kaynak Suyu markası ile 2004 yılından beri su piyasasında da yer almaktadır. AROMA Ömer Duruk Doğal Kaynak Suyu Tesisleri 2004 yılında, 50.000 m² açık alan içerisinde 10.000 m² kapalı alan olarak inşa edilmiştir. Doğal kaynak suyu, Uludağ’da 2020 m yükseklikteki kaynaktan çıkmaktadır. Tesiste otomatik makinelerle tam hijyenik uluslar arası standartlara uygun dolum yapılmaktadır. Aroma Ömer Duruk Doğal Kaynak suyu, zengin mineral içeriği ve düşük sodyum oranı ile sağlıklı, lezzetli ve içimi rahat bir doğal kaynak suyudur.
Aroma, kurulduğu günden bu yana birçok yeniliğe imza atarak meyve suyu pazarının gelişimine önemli katkılarda bulunmuştur. İlk kez Aroma tarafından üretilen 10 farklı meyveyi içeren 9 vitaminli karışık meyve nektarı, elma ile tatlandırılmış %100 ürünler son yılarda tüketicinin beğenisine sunulan yenilikçi ürünlerine birkaç örnektir.
Dünya markası olmayı hedefleyen Aroma’nın ihracat hacmi de her geçen gün artmaktadır. Aroma’nın, ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda, İspanya, Belçika, Norveç, Polonya, Danimarka, Avusturya, İsviçre, İsveç, ABD, Avustralya, KKTC, Türkmenistan, Gürcistan, Çin, Bulgaristan, Malta, Kanada, Moğolistan, Fildişi Sahilleri, Gana, Kenya, Benin, Burkina Faso, Fas, Libya, Irak, İsrail, Meksika, İtalya, Dubai ve Doğu Türkistan bulunmaktadır.
Aroma, geçmişten günümüze değişmeyen kalite politikası, sağlıklı, güvenli ve lezzetli ürünleri, geleneksel aynı zamanda yenilikçi tutumuyla yurt içinde ve yurt dışında her geçen büyüyen ve gelişen bir firma olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
Yapılan Araştırmalar
- Elma atığı kabuklardan fenolik bileşen elde edilmesi
- Karadut posasının değerlendirilmesi
- Hurma çekirdeğinin değerlendirilerek kullanılabilir kahve üretimi çalışması
- Mandalina kabuğundan elde edilen unların fonksiyonel özelliklerinin belirlenmesi
- Çalışmalarımız devam etmektedir… Çalışmalar tamamlanandığında liste güncellenecektir…